ESPAI CRÀTER

Molt interessant la visita a l’Espai Cràter d’Olot que des del 2022 substitueix a l’antic Museu dels Volcans que hi havia a la Capital de la Garrotxa.

L'Espai Crater és més que un centre d'interpretació; és una porta d'entrada al fascinant món dels cràters volcànics i una eina essencial per a l'educació i la conscienciació sobre els processos geològics que modelen el nostre planeta. Amb les seves exposicions interactives, tallers educatius, visites guiades i programes de conservació, l'Espai Crater ofereix una experiència enriquidora per a tots aquells que desitgen explorar els misteris de la Terra i comprendre millor el nostre entorn natural.

Hem pogut recórrer tranquil·lament el recinte, això d’estar jubilat i poder anar-hi entre setmana lluny de les aglomeracions que hi acostuma a haver-hi en caps de setmana, es una delícia. El risc es trobar-se grups escolars i si be nosaltres n’hi vàrem trobar un, primer anaren a visitar el Volcà Montsacopa i quan varen tornar nosaltres ja havíem marxat.

La interactivitat de l’Espai fa que et puguis recrear en cada un dels taulells que hi ha i que ofereixen gran quantitat d’informació, també tres audiovisuals i unes ulleres de realitat virtual et permeten gaudir d’una experiència immersiva.

Els cràters volcànics es formen a partir d'erupcions violentes que expulsen lava, cendra i gasos des de les profunditats de la Terra. Aquestes erupcions poden deixar forats gegantins a la superfície, coneguts com a cràters. El procés de formació d'un cràter pot variar en funció del tipus de volcà i la naturalesa de l'erupció. A l'Espai Crater, els visitants poden aprendre sobre els diferents tipus de cràters, des dels cràters de caldera fins als cràters explosius.

Un dels objectius principals de l'Espai Crater és promoure la conservació i protecció dels cràters volcànics i els seus entorns. A través de programes de sensibilització i projectes de recerca, el centre treballa per garantir que aquests paisatges únics es preservin per a les futures generacions. Els visitants poden aprendre sobre les diferents iniciatives de conservació i com poden contribuir a la protecció del patrimoni geològic.

El centre col·labora amb institucions acadèmiques i científiques d'arreu del món per promoure la recerca i l'estudi dels volcans i els cràters. Aquestes col·laboracions han donat lloc a importants descobriments i avenços en la comprensió dels fenòmens volcànics. Els resultats de la investigació es presenten regularment a l'Espai Crater, oferint als visitants una visió actualitzada i rigorosa de la ciència vulcanològica.

A la sortida i després de dues hores, anem a dinar a Can Xel a la barriada de Can Cota de Santa Pau. Dinem molt bé, cosa que ja sabíem d’anteriors vegades que ens hi havíem apropat.

A la tarda i per pair les Patates d’Olot, fem una caminadeta fins a la base del Volcà Croscat, un dels més emblemàtics de la zona i del que hem pogut conèixer molta informació a l’Espai.

Recomano molt la visita per conèixer tota la Vulcanologia no tan sols de la zona sinó de tot el mon.





Comentaris