VISITA AL MUSEU DEL FERROCARRIL DE VILANOVA

 

El Museu del Ferrocarril de Catalunya, ubicat a Vilanova i la Geltrú, és un valuós equipament patrimonial dedicat al món ferroviari. Des de la seva constitució el 1990, està gestionat per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, creada per a la recuperació, custòdia, divulgació i transmissió del patrimoni històric del ferrocarril. Actualment, al Patronat hi són representades les principals empreses del sector ferroviari de l'Estat. Alhora, també forma part del Sistema Territorial de Museus del Museu Nacional de Ciència i Tècnica de Catalunya i de la xarxa de Museus de Vilanova.

La seva gènesi es remunta a l’any 1972 i parteix d’una iniciativa de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona.

El museu es troba a l'històric dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú que havia deixat de funcionar l’any 1967 i que permetia disposar d’un pont giratori, dipòsits d’aigua i una rotonda per a guardar les màquines i compta amb una extraordinària col·lecció de locomotores de vapor, locomotores elèctriques i dièsel, així com altres elements relacionats amb el món dels trens.

Les instal·lacions vilanovines van tenir una gran activitat des de finals del segle XIX fins a meitat del XX i, és un fet, que van atreure a empleats ferroviaris de tot l’Estat a aquesta ciutat, arribant a ocupar a més de 900 professionals. Sens dubte el ferrocarril va marcar la història contemporània de la població. Un cop aprovada la iniciativa de fer una exposició a les vies del complex ferroviari de Vilanova, Renfe va traslladar vehicles de diferents indrets de la península per a la seva exhibició a la ciutat. Finalitzat el Congrés Internacional la majoria d’aquest material quedaria estacionat sent l’embrió del futur museu que encara trigaria a materialitzar-se.

Tenia moltes ganes d’anar-hi i ara que tinc tot el temps lliure entre setmana ens hi vàrem arribar per endinsar-nos en el fascinant mon del ferrocarril.

Durant 3 hores passejarem entre màquines de vapor, dièsel, elèctriques, vagons històrics i altres elements del mon ferroviari, fins i tot el tren del centenari que hi té un lloc predominant.

Panells d’informació, audiovisuals i elements interactius el fan d’allò més atractiu pel visitant i també molt didàctic, de fet vàrem coincidir amb una escola.

Molt recomanable especialment si ets afeccionat al mon ferroviari i si hagués de posar-hi un però, seria la manca d’una maqueta amb trens funcionant, crec que seria un complement perfecte, n’hi ha una molt maca de l’estació de França però malauradament es estàtica.












Comentaris