NARBONA (NARBONNE)

 

Narbona (Narbonne) es la vila principal del departament de l’Aude, ciutat del Llenguadoc, comuna francesa de la regió d’Occitània i capital d’un districte i d’un cantó.

Amb 50.000 habitants i un casc antic acollidor que permet passejar-hi tranquil·lament tot assaborint el seu passat es una magnifica opció de visita ja que es troba relativament a prop de casa nostra. 240 Km que es fan (per autopista) en unes 2h 30’

La ciutat té dos edificis declarats Monument Històric d’obligada visita, la catedral de San Just i Sant Pastor i el Palau dels Arquebisbes.

Un cop aparcat el cotxe en un vial prop de l’estació ens dirigim cap al catedral. Construïda entre els Segles XIII-XIV, conserva un cor completament espectacular que amb els seus 41 metres en la volta es el cor gòtic més alt del sud de França.

La construcció de la Catedral no es va acabar mai ja que la història explica que per poder acabar-la, havien de demolir part de la muralla, cosa que deixaria Narbona exposada. Aquesta catedral, de gran alçada, és considerada una de les esglésies més altes d’Europa.

A la capella Axial hi ha un esplèndid retaule de pedra policromada del segle XIV. La sala dels Tresor també conté peces d’orfebreria, tapissos i objectes litúrgics.

El mestre Jean Deschamps va anar a càrrec del projecte, també va ser l’encarregat de construir també les catedrals de Clermont-Ferrand i Llemotges. Es pot observar gran diversitat arquitectònica com per exemple: estil carolingi, romànic, gòtic i renaixentista, essent estil gòtic gairebé íntegrament. La catedral servia com a lloc de defensa de la ciutat.

El Claustre tampoc es va acabar mai. Les obres es van iniciar el 1272 i van durar fins a finals del 1340

Sortim de la catedral pel seu claustre i ens dirigim cap al jardí de l’Arquebisbat des d’on podem acabar de contemplar els arcbotants i la torre sud de la catedral així com la façana del Palau nou.

Entrem al Palau dels Arquebisbes que es la seu de l’Ajuntament, el Museu d’Art i el Museu Arqueològic. Cal recórrer les diferents parts que el composen: Palau Vell d’origen gòtic, Torres de Sant Marcial i de la Magdalena i el Torreó construït entre finals del Segle XIII i principis del XIV que ens ofereix una meravellosa vista panoràmica de Narbona quan es puja a la seva terrassa superior.

Un cop feta la visita i assumint que no podem visitar l’Horreum per ser dilluns i estar tancat, ens dediquem a fer un tomb per la zona peatonal de la ciutat que es troba totalment engalanada de Nadal.

Dinem en una pizzeria al costal del “Canal du Midi” que travessa la ciutat de punta a punta. Aquest canal declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat es una increïble obra d’enginyeria creada en el segle XVII sota el regnat de Lluis XIV i executada per l’enginyer Pierre-Paul Riquet amb la idea de comunicar l’Oceà Atlàntic i el Mar Mediterrani per facilitar el transport de mercaderies i passatgers. Gràcies a les diferents encluses permet salvar els desnivells i d’aquesta manera el canal es navegable en els dos sentits.

Després de passejar per la riba del Canal ens dirigim cap a Perpinyà on tenim previst allotjar-nos.

Comentaris