CASA BATLLO. EXPERIENCIA INMERSIVA

 

No era la primera vegada que visitàvem l’emblemàtica casa del Passeig de Gràcia, obra del genial Antoni Gaudí. Aquesta vegada aprofitant una oferta de 2x1 hem redescobert la vivenda de la família Batlló amb una experiència interactiva.

Dissenyada per Gaudí entre el 1904 i el 1907 i situada al numero 43 del Passeig de Gràcia, fou un encàrrec de Josep Batlló i Casanovas, empresari tèxtil vinculat a la família Godó per matrimoni.

La part més destacada es la seva façana, considerada una de les més creatives i originals treballs de l’arquitecte, que combina la pedra, el ferro forjat, el trencadís de vidre i la ceràmica policromada.


Gaudí va comptar per la seva construcció amb la col·laboració dels arquitectes Josep Maria Jujol i Joan Rubió i Bellver per la realització de la façana, amb els artesans de la forja els Germans Badia, els fusters Casas i Bardés, el ceramista Sebastià Ribó i Josep Pelegrí que fou el realitzador dels Vitralls.

D. Josep Batlló va concedir total llibertat creativa a Antoni Gaudí, encarregant-li unes obres que en principi consistien a derrocar l’edifici. No obstant això, gràcies l’audàcia de Gaudí, es va descartar l’enderrocament de la Casa i es va dur a terme una reforma integral entre 1904 i 1906. L’arquitecte va canviar completament la façana, va redistribuir els envans interiors, va ampliar el celobert i va convertir el seu interior en una autèntica obra d’art. A més del seu valor artístic, l’obra revesteix una enorme funcionalitat, més pròpia del nostre temps que del passat. Fins i tot hi ha qui veu en ella elements precursors de les avantguardes arquitectòniques de finals del s. XX.

Al costat de Casa Batlló i a la mateixa època, destacats arquitectes van reformar altres cases que en el seu moment van competir pels premis urbanístics convocats per l’Ajuntament de Barcelona. És per aquest motiu que aquest tram es coneixia com la Mançana de la Discòrdia. Aquestes cases també són modernistes i, juntament amb Casa Batlló, actualment formen un conjunt únic format per:

– Casa Amatller (Josep Puig i Cadafalch).

– Casa Lleó Morera (Lluís Domènech i Montaner).

– Casa Mulleras (Enric Sagnier).

– Casa Josefina Bonet (Marcel-li Coquillat).


L’experiència audiovisual ens deixa bocabadats i es molt recomanable. Val molt la pena endinsar-se en el mon de Gaudí i sens cap mena de dubte la visita a la casa Batlló n’és una excel·lent mostra. Recomanable 100%









Comentaris