EL TRIBUT DE LES 3 VAQUES

 

El dia 13 de Juliol i dintre de la nostra estada pel Pirineu d’Osca ens vàrem acostar fins al proper Vall del Roncal ja a la Comunitat Navarresa. La idea era fer un tomb per la zona de Belagua i veure també la Cascada de Belabartze. Abans però i seguint el consell de les noies de l’Hotel fem cap a la Frontera Francesa i més concretament fins a un mirador per poder gaudir d’unes bones vistes i de passada capturar unes quantes imatges.

En aturar el cotxe en una petita esplanada de la carretera i mentre fèiem unes fotos, vàrem conèixer un grup de bascs amb qui la Paqui va interactuar ràpidament. En dir-los que un cop fetes les fotos anàvem de tornada cap a la Vall per arribar-nos a Belagua, es varen sorprendre de que no seguíssim fins a la frontera a veure el “Tributo de les 3 Vaques” ja que era un fet únic que es feia cada dia 13 de Juliol i just era el dia. Llavors ens explicaren de que anava la història i no cal dir que ràpidament decidirem fer un canvi de plans i arribar-nos a veure aquest acte per nosaltres totalment desconegut.

Dit i fet i malgrat que la boira començava a baixar i a dificultar una mica l’accés, cap amunt al “Collado de Ernaz” que ens dirigim. ¿I de que va tot això?

EL TRIBUT DE LES TRES VAQUES

El "Tribut de les Tres Vaques" és una cerimònia ancestral que es desenvolupa cada any el 13 de Juliol a la Vall del Roncal, concretament a la pedra de Sant Martí situada al coll d'Ernaz o Hernaz, entre la vall de Roncal i la vall francesa de Baretous. L'origen documentat d'aquesta tradició és de l'any 1375 moment en què se signa una sentència "Carta de Pau" en la qual es condemnava els Bearnesos de Baretous a seguir pagant el tribut, però es té constància que aquest tribut existia amb anterioritat. Aquesta sentència, és el primer document escrit que existeix sobre aquesta antiquíssima cerimònia. Uns ho atribueixen a lluites entre un Roncalés i un Baretonés i d'altres a disputes per les pastures de la zona. Està considerat el Tractat de Pau en vigor, més antic d' Europa.

Participen en aquest acte simbòlic, els alcaldes i edils d'ambdues valls; els navarresos vestits amb vestit típic roncals i els francesos de vestit amb la banda tricolor de França. L'alcalde d'Isaba que presideix l'acte, pregunta tres vegades als representants de Baretous si estan disposats a pagar el Tribut de les Tres Vaques, de dos anys, amb el mateix pelatge, dentatge i cornatge. Aquests representants contesten tres vegades de manera afirmativa i al seu torn col·loquen les mans una sobre l'altra, damunt la pedra de Sant Marti fita 262 que marca la frontera entre Espanya i França , després l'alcalde d'Isaba posant les seves mans l'últim, pronuncien per tres vegades "Pax Avant" pau en endavant.

Aquest acte es complementa amb el reconeixement i selecció de les tres vaques per part del veterinari d'Isaba, dues d'aquestes vaques seran per a Isaba i una tercera serà per a les localitats d'Urzainki, Uztarroz i Garde que la rebran per torns alterns. Avui dia les vaques són un pagament simbòlic ja que el pagament es fa mitjançant una quantitat en diners, d’acord amb el valor de mercat de les vaques escollides.


Un cop acabat l’acte, que dura una mitja hora, hi ha un refrigeri pels assistents i música popular. També hi ha diverses paradetes de formatges i foie que ofereixen els seus productes enmig de la boira que de manera intermitent va fent acte de presència.

Sens dubte ha estat una autèntica sorpresa poder presenciar aquesta festa de manera tan inesperada. Ara ja ens queda la data en el record per si una altra vegada hi volem tornar.

Comentaris