BOSQUE DE GAMUETA



Descobrir el Bosc de Gamueta es una tranquil·la i bonica passejada circular. El punt de partida es el Refugi de Linza que es troba dins de la Vall de Zuriza. Allà hi deixem el cotxe i per un camí ben marcat i assenyalat pugem cap al Pas del Salt del Cavall, es tracta d’un pas entre estructures rocoses, on hi trobem un grup de nois del país basc que es preparen per iniciar-se en l’escalada en els diferents circuits adossats a les roques.

Desprès el camí ja va baixant fins a enllaçar amb la carretera que puja de Zuriza a Linza. Abans però no ens podem resistir a fer una bona remullada en un petit gorg d’un dels rierols que es troben pel camí.

No cal dir que el passeig es ideal per fer en família ja que l’itinerari que transcorre íntegrament per l’interior del Parc Natural de les Valls Orientals, no té cap mena de dificultat en el seu trajecte.

Gamueta, a la vall d' Ansó, constitueix un important paratge natural i està considerat el major bosc de faigs i d' avets de tot el Pirineu aragonès. Es tracta d' un dels darrers refugis per a diverses plantes i animals en perill d' extinció, i del major conjunt d' arbres monumentals d' Aragó. La fageda de Gamueta és un paratge on la intervenció humana ha estat escassa i, per tant, conserva les característiques estructurals originals que són pròpies d' aquests entorns naturals. És per això que aquest bosc és únic i singular. L'entorn ha estat preservat gràcies al compromís dels mateixos veïns de la vall i amb l'ajuda d'institucions i col·lectius socials de la Mancomunitat d'Ansó-Fago. El 2007 van finalitzar els treballs de condicionament i senyalització d'aquest sender ecològic amb panells i balises, la instal·lació d'un pont sobre el barranc de Gamueta i l'edició d'un tríptic informatiu.

Comentaris