50è ANIVERSARI "ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS"

 


David Bowie, en paraules del seu biògraf David Buckley, "va desafiar el nucli del que se suposava que era la música rock de l'època" i "va crear, possiblement, el culte més gran de la cultura popular". Vestit amb un cridaner vestit i el cabell tintat de vermell, Bowie va posar en marxa el seu espectacle com a "“Ziggy Stardust”" al costat del grup "The Spiders from Mars" (Ronson, Bolder i Woodmansey) en un pub anomenat Toby Jug a Tolworth el 10 de Febrer de 1972.

El 3 de Juliol de 1973, David Bowie va retirar “Ziggy Stardust”, el seu alter ego més famós, davant de 5.000 fans incrèduls a l'escenari del Hammersmith Odeon de Londres.

Ara 50 anys més tard, el mateix dia 3 de Juliol de 2023, The Eventim Apollo (anteriorment l'Odeon) va acollir l'estrena mundial de "“Ziggy Stardust” and the Spiders from Mars: The Motion Picture", restaurada digitalment.


Així doncs i desprès d’una conversa exclusiva a l’escenari amb col·laboradors de Bowie i músics contemporanis que varen abordar el llegat i l’obra del genial músic, així com també un preludi de piano a càrrec de Mike Garson , qui fou un dels seus pianistes de referència, tocant diversos fragments de temes de Bowie, es va donar pas a la projecció del film en una nova versió 4K totalment restaurada i supervisada pel fill de DA Pennebaker, Frazer, i Chris Hegedus així com una barreja 5.1 realitzada pel productor Tony Visconti; que inclou l'actuació completa sense tallar amb escenes poc vistes amb el llegendari guitarrista Jeff Beck que no havien estat incloses en versions anteriors de DVD i bandes sonores, amb la seva actuació interpretant “The Jean Genie” alhora el film s’ha ampliat a 1h 42min.

Aquest concert es una de les actuacions més emblemàtiques de la història de la música moderna. Tot i que la decisió de Bowie de retirar la seva estimada estrella de rock extraterrestre i dissoldre “The Spiders From Mars” va ser un xoc per als fans (i també per a la banda!), Va ser un moment crucial per assegurar el seu futur.

Superar “Ziggy” va ser un primer pas crucial en el viatge de Bowie per convertir-se en l'artista inquiet, curiós i canviant de forma que tindria una influència inigualable en la música, el cinema, la moda i més enllà. A més de proporcionar la plantilla per al glam rock dels anys 70, l'impacte de la breu existència de “Ziggy Stardust” continua estès a la cultura popular, havent inspirat llibertats artístiques i ideològiques de les quals encara gaudeixen els músics i la comunitat creativa en general.

Es sens cap mena de dubte un concert imprescindible per a qualsevol fan de Bowie i recomanable per aquells aficionats interessats en conèixer una de les personalitats més importants en el mon musical.

BOWIE es l’artista total.

Comentaris