PERELADA BINDA PEL SEU CENTENARI A L'ESPAI IDEAL


El Centre d’Arts Digitals Ideal, ubicat al Poblenou de Barcelona, s’ha transformat aquest cap de setmana en un tros de l’Alt Empordà i, més concretament, en un mirall dels principals actius que el grup familiar Perelada té en aquesta població gironina des de fa cent anys. Va ser el 1923 quan la família Mateu, dedicada al comerç del ferro i fundadora d’Hispano Suiza, va comprar el Castell de Perelada per ubicar les seves col·leccions d’art i recuperar l’activitat vinícola d’un antic celler situat sota el convent del Carme, adjacent al castell, i que havia estat fundat pels monjos carmelites al segle XIV. Amb els anys aquells vins van anar enamorant el públic i personatges de renom com el mateix president Eisenhower.

Als 60, començaria l’expansió internacional i la compra de vinya pròpia, i els 90 marcarien una fita històrica amb una clara aposta per la qualitat. El 2022, Perelada inaugurava un innovador nou celler, el primer d’ Europa amb segell LEED Gold, la màxima certificació de sostenibilitat a nivell mundial.

Ha estat una experiència molt interessant, de primer ens hem endinsat en el mon Dalinià recuperant la visita amb realitat virtual desplaçant-nos dins la coberta d’un vaixell que ja havíem vist quan visitarem l’exposició Dalí Cibernètic.

Desprès a la sala gran hem pogut degustar cinc varietats de Vins i Caves de Perelada dins de la denominació Empordà magníficament introduïts per la “somellier” de la Finca.

Els 5 vins tastats

Cava Gran Claustro: Un Brut Nature del 2017, amb més de 30 mesos d'envelliment. Pastisseria i fruita dolça en nas i cremositat, bombolla molt integrada en boca i bona acidesa.

Obsequi: Un vi blanc del 2022 tastat en primícia, ja que encara no ha sortit del celler. Garnatxa Blanca, que aporta anisats tipus fonoll i fruita blanca com la pera, i Sauvignon blanc, que ressalta les notes tropicals més fresques.

5 Finques: Vi negre de 7 varietats i de 5 parcel·les diferents. S'afina en botes de roure americà i francès. Notes de fruita negra i de fusta. Complex, llarg i amb tanins rodons. És un 2018, elaborat encara al celler antic.

Amfitrió: Es tasta aquí per primera vegada. Un vi negre elaborat al nou celler, collita 2020. 4 varietats on predominen la Garnatxa i el Sirà, que s'afinen amb una mica de Carinyena i Cabernet Sauvignon. El 60% és envellit en roure, el 20% en 'foudre' i el 20% restant en formigó. Notes de fruita vermella i espècies.

Gran Claustro: Vi negre que Delfí Sanahuja (enòleg del celler) elabora des del 1993. És la primera collita que s'entra al nou celler. Notes complexes de flors, fruita i herba mediterrània. Intens, equilibrat i fresc.

Molt recomanable i dens dubte que ens apuntarem a noves iniciatives que aquest centre ens proposi en un futur.

 

Comentaris