CASTELL DE PÚBOL


Doncs la cosa va de Castells. Desprès del Castell de Montgrí, hem visitat (aquest cop amb la Paqui) el Castell de Púbol.

El Castell Gala Dalí de Púbol, obert al públic des del 1996, permet descobrir un edifici medieval on Salvador Dalí va materialitzar un desbordant esforç creatiu pensant en una persona: Gala.

L'any 1969 Salvador Dalí va prometre a la seva estimada Gala que li compraria un Castell. Després que fallessin les negociacions amb el Castell d'Empordà, el Castell de Foixà i el Castell de Requesens, finalment adquireix el Castell de Púbol que es trobava en molt mal estat. S'iniciaren les obres de restauració sota les ordres del genial pintor, amb la decoració interior creada íntegrament pel pintor, de manera que el Castell sencer es convertí en una obra seva.

Gala em va agafar la mà i de sobte em digué: «Gràcies un cop més. Accepto el Castell de Púbol, però amb una sola condició: que només vindràs a visitar-me al Castell per invitació escrita». Aquesta condició afalagà sobretot els meus sentiments masoquistes i m'entusiasmà, Gala esdevenia el Castell inexpugnable que no havia deixat mai de ser. La intimitat i, sobretot, les familiaritats fan minvar totes les passions. El rigor sentimental i les distàncies, com ho demostra el cerimonial neuròtic de l'amor cortès, augmenten la passió

Salvador Dalí


Actualment el Castell es gestionat per la Fundació Gala-Salvador Dalí.

El castell és esmentat en un document del 1065 en què Gaufred Bastons cedeix la seva potestat, juntament amb el de Cervià, als comtes de Barcelona.

El castell i l'església actuals es bastiren entorn del 1420, en temps dels senyors de Púbol, anomenats Corbera, l'escut dels quals és a diversos indrets de l'edifici.

L'edifici del castell, encara que desvirtuat per reformes posteriors, conserva bona part de les estructures interiors dels segles XIV-XV

Gala va freqüentar el Castell entre els anys 1970 i 1980 fins al desembre del 1982 quan amb motiu del seu traspàs va ser enterrada a la cripta en un mausoleu que Dalí havia dissenyat per ella.

La mort de Gala afectà Dalí que es traslladà al Castell durant els dos anys següents i fou després d’un incendi a l’any 1984 en que patí greus cremades que va decidir instal·lar-se a la Torre Galatea, un edifici annex al Teatre-Museu de Figueres on hi va romandre fins a la seva mort.


Comentaris