MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES

 

Es dilluns i desprès d’un cap de setmana per l’Alt Penedès, ens desplacem cap a l’Anoia i més concretament a Capellades per visitar el seu Molí Paperer.

El Museu Molí Paperer de Capellades es un museu sobre el paper ubicat a l’edifici de l’antic molí paperer anomenat Molí de la Vila, conservant l’estructura pròpia dels molins que hi havia el segle XVIII. Al seu costat es troba la Bassa, que es un llac alimentat per una font d’aigua que subministra 540.000 litres/hora i que té l’origen en tres brolladors que hi ha al seu interior omplint-la gràcies a l’aqüífer Carme-Capellades.

La visita es molt interessant en tractar-se d’un dels museus més importants a escala internacional pel que fa a la temàtica del paper, unint i complementant la difusió del patrimoni històric i el relacionat amb el món paperer.

Dins del museu podem admirar l’important fons material que consisteix en eines, maquinària per a la realització del paper de manera tradicional, caràtules, tampons de fusta, papers i documents que van des del segle XII fins a l’actualitat. L’exposició principal explica la història del paper des del sistema més tradicional a les tecnologies emprades el segle XXI. A la part inferior del molí podem observar tota la maquinària original utilitzada per al procés artesanal del paper, allí podem parlar amb un parell de treballadors que es dediquen a l’elaboració de paper de manera manual.

Pugem després a la part superior on hi ha obres d’artistes contemporanis que treballen amb el paper i on podem veure un mapping audiovisual sobre l’acció de l’aigua en l’elaboració del paper.

Destacar que l’edifici té l’estructura típica dels edificis coneguts com a Molins Paperers, això vol dir una base rectangular i plantes altes calades de finestretes que deixaven pas a l’aire que eixugava l’estesa del paper mullat eixit de la tina i escorregut mitjançant la premsa. Les finestretes s’anomenen ventanes en l’argot paperer.

Actualment el Museu està vinculat al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya impulsat per la Generalitat de Catalunya. Si us hi arribeu en sortireu satisfets.

Comentaris