BARRACA ENTRE VINYES

Explica la pàgina web de Barraca entre Vinyes que a finals del Segle XVIII amb la introducció de les arades de ferro es generaren grans quantitats de pedra seca que foren emprades per bastir barraques, pous, forns de calç, marges...

Tal i com ens explica molt acuradament en Lluis Carsí, aquestes barraques tenien com a objectiu principal servir d'aixopluc als veremadors en cas de pluja, també es podien fer servir per dormir-hi, molt especialment quan necessitaven llevar-se aviat per veremar i evitar d’aquesta manera haver-se de desplaçar a casa seva amb el temps que comportava l’anada i la tornada. S’hi podien guardar eines i fins i tot en algunes més grans algun animal.

Amb la baixada de rendiment de les vinyes per diverses causes (meteorològiques, increment de costos, canvi climàtic etc...) varen decidir buscar noves fonts d’ingressos alhora que oferir un servei extra a la seva producció vitivinícola. Així nasqué “Barraca entre Vinyes”

A la petita població de l’Arboçar i més concretament al nucli de Arboçar de Dalt, hi trobem la seu de Vins de Foresta que son els encarregats de la gestió de les tres barraques que conformen la seva opció d’eno-turisme.

Nosaltres ens allotjarem a la Barraca del Pi Gros, que es troba situada just al costat d’un monumental pi, les altres dues son la Barraca Rossellet i la Barraca Forn. Aquesta Barraca es juntament amb la del Rossellet la pionera de Barraca entre Vinyes. Al costat del majestuós Pi que ens permetrà penjar-hi una hamaca hi trobem una taula de fusta amb dues grans pedres que fan de bancs. Malauradament no podem fer servir la taula ja que degut a les darreres pluges es varen esquinçar diversos trossos d’escorça i regalima resina; també ens aconsellen no deixar el cotxe aparcat sota el pi, l’hamaca si que la podem penjar i ens hi estirem alguna estoneta.

Un cop fet el check-in a l’adreça de Vins de Foresta, ens dirigim cap a la Barraca situada en un entorn increïble rodejada de vinyes i on la tranquil·litat es absoluta. La decoració es austera però acollidora. Hi ha un llum que funciona amb bateria i que ens aconsellen dosificar al màxim.

Ja instal·lats, i desprès de descansar una mica ens dirigim cap al tast de vins de Foresta que ens farà en Lluis Carsí. L’experiència es molt aconsellable, havíem fet alguns tasts quan havíem anat per terres de La Rioja i sense anar mes lluny aquell mateix matí a les caves Nadal, però cap d’ells amb la professionalitat i didactisme que ens ha ofert en Lluis.

Acabem el tast a quarts de nou i ens apropem fins a Vilafranca per fer un mos abans de cloure el dia a la Barraca del Pi Gros.

L’endemà ens llevem d’hora per veure la sortida del sol que ens han dit que es espectacular, la llàstima es que la posició de l’astre es per darrera d’una petita muntanya i quan treu el nas ja està molt pujat i no permet veure les tonalitats rogenques que acostumen a precedir la seva sortida.

Ens han deixat una cistella amb un bon esmorzar que assaborim fora de la barraca aprofitant el solet que escalfa ja en aquesta hora. Una estona per descansar a l’hamaca i sobre el volts de la una ja ens toca marxar, ens dirigim a Sta Margarida i els Monjos on en Pep i la Imma ens esperen per passar el dia amb ells.

Comentaris