FRIDA KAHLO A L'IDEAL

Tornem a l'Ideal del Poble Nou com a centre d'arts digitals de Barcelona per veure l'exposició sobre Frida Kahlo. Visualment impactant tal com ja haviem vist anteriorment amb Monet i Klimt, en aquesta ocasió el muntatge audiovisual està més centrat en la seva vida més que en la seva obra, tot i que hi ha abundant material visual sobre vestits i fotografies de l'artista no n'hi ha sobre les seves pintures. Tot i així es molt recomanable la visita per conèixer més en profunditat la vida (gens fàcil) que Frida tingué en els seus 47 anys que visqué.

La seva vida estigué marcada des del seu inici pel patiment físic i les malalties que va patir relacionades amb la poliomielitis, tot i que alguns autors afirmen que va néixer amb una anomalia congènita (espina bífida) Aquesta primera malaltia la va obligar a romandre nou mesos en un llit i li va deixar una seqüela permanent: la cama dreta molt més prima que l'esquerra, la qual cosa feu que alguns l'anomenessin Frida la Coixa, aquesta limitació motriu, així com les constants operacions quirúrgiques i tractaments mèdics van fer que Frida es desenvolupés de manera diferent i amb freqüència es veies impedida de participar en activitats amb altres nens. Alguns dels seus quadres que va pintar posteriorment reflecteixen la temàtica de la solitud de la seva infància.

Per si no n'hi havia prou, el 17 de Setembre de 1925 un accident amb autobús la va deixar amb lesions permanents. Li va quedar la columna vertebral fracturada (gairebé trencada) i es va fracturar diverses costelles, el coll, la pelvis i una cama per onze llocs diferents. Es va haver de sotmetre a trenta-dues operacions quirúrgiques durant tota la seva vida i va haver d'usar cotilles de diferents tipus, així com diversos mecanismes d'estirament. Sens cap mena de dubte aquest accident l'hi va marcar la vida.

La majoria de les seves pintures les va estirada al llit. L'artista va contraure matrimoni amb Diego Rivera malgrat l'oposició de la seva família en considerar Rivera massa comunista i massa gran perquè tenia 21 anys més que ella. La seva relació va consistir en amor, aventures amb altres persones, vincle creatiu, odi i un divorci. Tot i aixó es varen casar per segona vegada l'any 1940 mentre eren a Califòrnia i en tornar a Mèxic Frida s'instal·là a la seva "Casa Azul" una casa que havien comprat l'any 1933 feta per un arquitecte amic de Rivera.

L'estil pictòric de Frida va tenir diverses etapes molt lligades a la seva vida. Les seves primeres pintures mostren que es va inspirar especialment en artistes europeus, en particular mestres del Renaixement com Botticelli i Bronzino i en moviments avantguardistes com Neue Sachlichkeit i el cubisme.

L'obra de Diego Rivera va fer que fes servir un estil més senzill amb colors més plans i brillants, amb un caràcter més ingenu i tradicional popular mexicà. Poc a poc arribà a un estil relacionat amb el surrealisme, sense abandonar mai el realisme. En els darrers anys de vida la seva pintura va passar a convertir-se en una pintura amb conceptes polítics tot i que ella no la considerava revolucionària.

L'any 1953 a conseqüència d'una gangrena varen haver d'amputar-l'hi una cama i això la va deprimir fins a dos intents de suïcidi. Un any més tard moria a la seva ciutat natal Coyoacán. Les seves cendres es troben a la Casa Azul reconvertida quatre anys més tard en Museu Frida Kahlo.




Comentaris