MONTARDO 2883m

 

El Montardo o Montardo d’Aran es un dels pics emblemàtics situat a la Vall d’Aran, amb el seus 2883 metres té unes vistes excepcionals que arriben fins i tot al massís de la Maladeta amb l’Aneto com a principal reclam.
No soc massa de pujar muntanyes i en general prefereixo excursions on gaudir de la natura i relaxar-me al costat de les aigües transparents i cristal·lines i generalment molt fredes de qualsevol dels llacs que podem trobar en el nostre estimat Pirineu però enguany amb uns bons amics allotjats a “La Borda del Pubill” hem decidit visitar aquest cim meravellós que ens ha permès albirar uns paratges increïbles.

Cal matinar perquè per arribar a Arties abans de les vuit des de Ribera de Cardós necessitem ben bé una hora i quart travessant el Port de la Bonaigua que tot s’ha de dir estava molt tranquil en aquelles hores.

A l’entrada d’Arties cal deixar el cotxe en un pàrquing habilitat a l’entrada de la població. Allà s’agafa un mini-bus que en poc més de mitja hora et deixa a l’entrada del camí que puja al Refugi de la Restanca just al costat de la Barraca de Rius que no es més que un refugi no guardat i bastant deixat. El camí que mena al Refugi es pedregós i en pujada constant es pot dir que no hi ha ni un tros planer en l’hora de durada que ens porta arribar al peu del llac de la Restanca i del refugi que allí s’hi troba. Primera parada per fer un mos, beure una mica d’aigua i preparar-nos per la pujada cap al Cim que segons un cartell que hi ha a la sortida del Refugi es troba a 3h

El camí guanya alçada de manera molt ràpida deixant al nostre darrere l’estany de la Restanca per arribar en una hora justeta a l’Estany de Cap de Port, hi entrem per una petita presa i com que l’estany queda a nivell del camí aprofitem per fer una nova parada i perquè els que no han esmorzat a la Restanca ho facin aquí dalt. Una part del grup decideix quedar-se al llac i no pujar més amunt.

Voregem l’estany i enfilem cap al Coll de Crestada. Un camí ple de grans blocs de pedra que cal vorejar per arribar fins a dalt del coll en uns 45 minuts. Des d’aquest punt `podem veure a baix l’Estany de les Monges i més enllà els Travessany. Després d’un petita parada per acabar de recuperar forces enfilem el tram final cap al cim, tot i que no es dificultós, la pujada es continuada fins arribar a un petit replà des d’on es divisen ja les dues valls; amb un esforç més ens plantem al cim desprès de 3h 30min des que sortirem del Refugi, un temps que no està gens malament si tenim en compte que hem fet diverses parades i a més en el meu cas també m’he entretingut fent fotografies.

Una estona de descans, fer les fotografies de rigor, admirar la bellesa del paisatge que s’estén als nostres peus, llacs, valls, cims i allà al fons majestuós l’Aneto amb el massís de la Maladeta.

La baixada no té cap complicació més enllà d’haver d’anar en compte i del patiment dels genolls (constato que pujo millor que baixo) però fem via fins a l’Estany de Cap de Port on ens relaxem una bona estona abans d’enfilar el camí cap a la Restanca i finalment fins a la Barraca de Rius on ens recollirà el transport que ens deixarà novament al pàrquing d’Arties.

Un cop tot el grup re-unificat enfilem cap a Ribera però parant a sopar unes pizzes (molt bones per cert) al 957 d’Esterri d’Àneu.

Comentaris