CONFINATS. LA CRISI DEL CORONAVIRUS



Gener del 2020 arrenca un nou any, brindis, xerinola i els millors desitjos per l’any que just treu el nas. De fons sabem que a la Xina i més concretament a Wuhan un nou virus també comença a estendre’s cada vegada més ràpidament com una taca d’oli incipient dins d’un mar d’aigua, la percepció de que ens queda lluny que potser això no va amb nosaltres. De mica en mica però la taca es va fent gran i per l’efecte global salta de continent i aterra a la veïna Itàlia, això ja ens es més proper, les xifres de contagi augmenten d’una manera exponencialment perillosa, les autoritats comencen a bellugar-se (tard com sempre) i quasi sense adonar-nos ja el tenim instal·lat a casa. Nervis, precipitació, desorientació, disparitat de criteris i tots els adjectius i qualificatius que vulgueu per com afrontar la crisi convertida ja en pandèmia. El Covid-19 (Coranovirus) sembla que ha vingut per quedar-se i desgavellar tot el nostre sistema establert.

L’estat Espanyol en una “brillant” idea i gastant-se un grapat d’euros decideix que “Este virus lo paramos Unidos” i en centralitza la gestió desautoritzant totes les competències en sanitat transferides a les comunitats autònomes. Sobretot la “unidad de España” per davant de tot.

A Catalunya es confina la Conca d’Òdena, que inclou com a ciutat més important la capital de l’Anoia, Igualada i després el govern espanyol declara l’Estat d’Alarma i el confinament de la població a nivell estatal. Tota l’activitat s’atura i nomes algunes empreses considerades essencials continuen la seva producció. Botigues (excepte les d’alimentació) cinemes, teatres, museus grans superfícies...tot paralitzat.

L’estat d’alarma instaurat el dia 14 de Març inicialment per quinze dies s’ha anat allargant i en el moment d’escriure aquestes ratlles encara no se sap quin dia s’acabarà. El procés de desconfinament a nivell estatal començarà contra l’opinió de molts experts mèdics demà dilluns dia 13 d’Abril a Espanya i un dia més tard a Catalunya (demà es dilluns de Pasqua)

Ara no seria el moment de fer retrets i treure redit polític a la gestió de la pandèmia, però es ben cert que un cop ho haguem superat (no sabem quan tardarem) les conseqüències polítiques, socials i econòmics no seran menors, hi haurà temps per demanar explicacions de com de malament s’ha conduit la situació. De fet tots els països es major o menor grau hauran de fer valoració i autocrítica de com ho han enfocat i gestionat desde tots els nivells.

La part més dura es la quantitat de morts que el Coronavirus ha deixat pel camí, molta gent gran, molts avis en residències però també gent jove amb tota una vida per endavant.

Des del confinament, quedant-nos a casa només un consell “Cuideu-vos molt” això no es un constipat qualsevol....

Comentaris