MONET. UNA EXPERIÈNCIA IMMERSIVA


Sens dubte ha estat una experiència audiovisual esplèndida la visita que hem fet a l’exposició “MONET. Una Experiència Immersiva” Durant aquestes festes es molt recomanable apropar-se fins a IDEAL Centre d’Arts Digitals de Barcelona, per contemplar-la i gaudir d’una hora immersiva total en l’obra d’aquest famós pintor impressionista.


L’exposició es basa principalment en una gran sala on es projecten a les seves quatre parets les diferents etapes en la seva obra, posteriorment es pot gaudir d’un viatge amb ulleres de realitat virtual per completar l’experiència.

Claude Monet (1840-1926) fou sens cap mena de dubte el pintor més important de l’impressionisme francès, ja que podem dir que cap pintor del grup és tan purament impressionista com Claude Monet. Es el pintor que ens convenç que l'estètica de l'impressionisme va ser, sobretot, hedonista. El plaer sembla la qualitat més evident de la seva obra, el plaer immediat i ardent que produeix en ell la pintura. Mai es va deixar aclaparar per problemes d'estil i va arribar a dir que l'objecte d'un quadre consisteix simplement a decorar una paret i que, per això, era important que els colors fossin agradables per si mateixos.


Una altra característica dels impressionistes, i Monet era qui amb més èmfasi la practicava, era la tècnica de la pintura a “plein-air”, que és pintar a l'aire lliure. És per això que els seus quadres sempre els començava fent dibuixos a l'oli i posteriorment, hi feia els retocs i sempre els acabava a l'estudi, normalment coincidint en el moment en què la llum desapareixia. I és que la llum era molt important en totes les seves obres.


Un altre element que també trobem en la seva obra, sobretot cap a l'etapa final, és l'aigua i el raig de llum a sobre. Es pot veure aquest interès en la casa que va comprar el 1890 a Giverny, on ja vivia uns quants anys, i on va crear el seu famós jardí amb el pont japonès i els nenúfars; del qual va realitzar nombroses teles, on volia representar els canvis de llum a diferents hores del dia, així com el reflex del cel i la llum a l'aigua.


Si en teniu l’oportunitat no la deixeu escapar, de ben segur que ho agraireu.

Comentaris