FESTA MAJOR 2019. I PER ACABAR CASTELL DE FOCS A LA PLATJA

I per acabar les festes i la disbauxa, el Castell de Focs Artificials a la Platja de LLevant. Sempre m'havia preguntat a qui se l'hi deuria ocòrrer anomenar Castell de Focs a l'espectacle pirotècnic que acostuma a cloure moltes Festes Majors a casa nostra, o si més no quin era l'origen.
Segons sembla el nom de "castell de foc" prové dels grans muntatges pirotècnics que, des de principis del segle XVII, es feien en el marc de grans festes on s’escenificaven lluites i conquestes, batalles navals o al·legories. El castell era part de l’escenografia i, quan algun dels bàndols l’assaltava, des de diferents artefactes fixos col·locats per l’estructura del castell —com rodes, fonts i figures articulades—, sortien centenars de coets que simulaven la seva destrucció. A Espanya, aquests espectacles no són monumentals com els de les grans corts europees sinó que són de caràcter popular i participatiu sense distincions socials. 
Just en acabar l'habitual concert d'havaneres els primers coets s'enlairen i entre els "ooohhh" del nombròs públic present van esclatant sense parar tot il·luminant la concorreguda platja de LLevant a tocar del Port i el "Xiringuito L'Ona"
Enguany no han estat molt llargs, uns quinze minuts mal comptats, però han deixat un bon regust de boca per anar pensant en els del proper any. Mentre diem "Visca la Festa Major" esperarem la tornada dels temuts pirates a les nostres costes.

Comentaris