STANLEY KUBRICK. EXPOSICIO AL CCCB. 24/10/2018 - 31/03/2019



“If it can be written, or thought, it can be filmed”
Stanley Kubrick

Interessantíssima l’exposició que ens ofereix el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) sobre l’obra d’aquest director considerat un dels millors que mai ha donat el setè art.
L’exposició repassa de manera molt acurada la trajectòria creativa del genial director novaiorquès (1928-1999) des que va començar com aprenent de fotògraf a la revista “Look” fins a desenvolupar cada un dels seus dotze llargmetratges, acabant en els projectes nonats o encomanats a la responsabilitat d’altres cineastes, com Steven Spielberg.


Molt ben estructurada la retrospectiva ens transporta per diferents sales cada una d’elles dedicada a una de les pel·lícules de la seva carrera, tot i que sens dubte i per raons obvies “2001 a Space Oddysey” hi ocupa un lloc preferent, i es que aquesta extraordinària obra visionaria en el seu temps i que ha estat referencia per obres posteriors com “La Guerra de les Galàxies” i “Blade Runner” entre d’altres. També David Bowie va quedar impressionat per la historia dels astronautes atrapats a l’espai i en sortir de veure-la va composar el seu famós “Space Oddity”.

No menys interessants son les sales destinades als altres films, amb gran quantitat de material audiovisual, que et permeten recordar cada una de les pel·lícules creades per Stanley amb una precisió i cura quasi malaltissa.


Que Kubrick es un dels cineastes més grans de la historia no hi discuteix ningú, agradi més o menys la seva filmografia. A través de les seves imatges en moviment exposa, idees, pensaments o postures filosòfiques. Si recordem l’escena inicial de “2001” “Dawn of the Man” quan acaba el capítol trobem que un grup de simis ha descobert que l’os d’un animal mort pot esser utilitzat com una arma per allunyar un altre grup de primats del territori que tots comparteixen. Aquest procés mental es el primer gest de la humanitat a partir d’una abstracció mental converteix un òs amb un artefacte per apropiar-se d’un espai i l’escena en que un dels primats colpeja amb força l’òs i el llença a l’espai convertint-se en una nau espacial es considera una de les el·lipsis més llargues de la historia, el principi i la fi de la humanitat.


Sembla mentida però que per alguns crítics les seves pel·lícules fossin un fracàs. Es una autèntica bogeria imaginar que “2001 A Space Oddisey”, “Lolita”, “Barry Lindon”, “The Shinning”, “A Clockwork Orange” o “Full Metal Jacket” tinguessin males critiques per alguns medis del moment, per convertir-se en cintes de culte i font de meravelloses critiques amb el pas del temps.


"En tota la història del cinema no hi ha hagut res com la visió de Kubrick d’esperança i de meravella, de gràcia i misteri, d’humor i contradiccions. Va ser un regal que se’ns va fer i ara es un llegat".
Steven Spielberg

Comentaris