SANT PERE DE CASSERRES



Visitem aquest Monestir l'únic de l'orde benedictí a Osona, va ser erigit sota el patronatge de la família vescomtal osonenca. Amb anterioritat a la construcció del monestir, hi havia en aquest indret un castell termenat documentat a l'Arxiu Capitular de Vic des del 898, amb una capella dedicada a sant Pere, que els vescomtes decidiren convertir en monestir.

El conjunt és d'estil romànic, tot i que ha anat tenint alguns canvis evolutius, especialment després dels terratrèmols del segle XV i amb l'abandonament de la vida religiosa i posterior ús per a feines del camp.

L'església, es més ampla que llarga i té tres naus separades per dos pilars en forma de creu. La nau central és la més alta. Les tres naus acaben en absis semicirculars que tenen tots els elements decoratius de l'època. El campanar és de torre molt baixa, ja que sol té dos pisos i segurament es va construir quan el conjunt ja estava acabat.


El claustre es va construir la segona meitat del segle XI i es conserven pocs elements; el pòdium, un pilar d'angle, dues columnes i alguns capitells que van ser trobats en algunes excavacions posteriors. Amb les restes s'ha pogut reconstruir i se sap que tenia uns porxos i una sola filera de columnes.

Fora del conjunt monàstic es troba un edifici de planta rectangular que era l'hospital on es projecta un audiovisual molt interesant sobre la llegenda i la construcció del Monestir.



La visita que es fa en una hora es molt interessant i recomanable. Un indret no massa conegut del nostre romànic, situat a poc més d’una hora en cotxe de la capital catalana.

Comentaris