DAVID BOWIE IS.....

Ja fa uns dies arran de l’actuació de la violoncel·lista Maya Beiser interpretant amb l’OBC el darrer disc de Bowie “Blackstar” vaig comentar que més endavant parlaria de la retrospectiva que es mostrava al Museu del Disseny de Barcelona titulada “David Bowie is...”

Aquesta exposició itinerant sobre la figura de David Bowie, desaparegut el 10 de Gener del 2016 just dos dies desprès de la publicació del darrer àlbum “Blackstar” i del seu 69è aniversari, es absolutament indispensable per qualsevol fan o seguidor de la seva obra

El títol suggereix infinites respostes “David Bowie is...” Qui o Que es David Bowie? Els punts suspensius son perquè cadascú de nosaltres hi afegeixi l’adjectiu que creguem més si escau.

Bowie en totes les seves facetes, la música com a eix principal, però també el seu interès per la interpretació, la pintura, l’art en general. Actor de teatre, cinema, forjat en l’escola de mim del gran Lindsay Kemp, inconformista, excèntric, innovador i més facetes que es poden anar descobrint mentre es passeja per les diferents sales on si exposen més de 300 peces donades per la família i que gestionades pel “Victoria and Albert Museum de Londres” han atret més d’un milió i mig d’espectadors arreu del món.

No cal ser molt llest per endevinar que vaig sortir entusiasmat de l’experiència i que per descomptat que tot i seguir plenament la seva carrera musical, vaig conèixer detalls menys coneguts de la seva vida i obra.

Una autèntica descoberta per totes les cares de l’artista, amb una audició final espectacular en una sala envoltada de pantalles on s’hi projecten imatges d’actuacions mentre es van il·luminant unes vitrines en segon pla que mostren diferents vestits utilitzats en diverses etapes de creació. I es que si hi ha un detall important es que Bowie ha associat intel·ligentment una estètica personal a cada un dels seus discs, de manera que es pot identificar cada una de les etapes solament per la seva aparença física. Certament una dada que cap altre artista ha estat capaç de crear.

Resumint, recomano aquesta exposició a tots els incondicionals perquè s’entusiasmaran però també als menys interessats perquè com molt bé diu una frase que hi vaig llegir, descobriran que “Hi ha Música Antigua, Música Moderna i David Bowie” 

Comentaris