BERLIN. 48 HORES

Es ben cert que no es pot visitar una ciutat amb tant poques hores i més si té l'extensió, cultura i riquesa de la capital alemanya, però per fer-te una idea a manera de pinzellada, doncs no està malament.
 Un cap de setmana fred però sortosament sense pluja, bé de fet una mica el diumenge al matí. Un apartament molt recomanable situat a un parell de minuts de la famosíssima Porta de Brandenburg i la companyia de la Paqui, l'Ariadna i una amiga seva la Bea, han estat els ingredients amb els que hem cuinat el "week-end"

Berlín és la capital i la ciutat més gran d'Alemanya, amb 3.499.879 habitants, anomenats berlinesos. Té una densitat de 3.845 hab/km². La travessen els rius Spree i Havel, al nord-est d'Alemanya. Tot i que Berlín té un bon nombre d'edificis notables dels segles precedents, la ciutat d'avui dia està fortament caracteritzada pel paper clau que ha tingut en la història alemanya del segle XX. D'una banda, qualsevol govern que ha tingut la seu a Berlín: l'Imperi germànic del 1871, la República de Weimar, l'Alemanya nazi, la RDA i ara l'Alemanya unida, hi ha portat a terme ambiciosos programes urbanístics. Cadascú amb el seu caràcter distintiu. D'altra banda, Berlín ha estat devastada pels bombardejos de la Segona Guerra mundial, i molts dels edificis que van quedar drets foren enderrocats als anys 50 i 60, tant a l'est com a l'oest, per fer lloc als nous programes arquitectònics. Si bé no ha quedat gran cosa del mur de Berlín, és possible dir en quina part de la ciutat es troba només observant l'arquitectura dels edificis. No hi ha dubte que un dels punts amb més atractiu de la ciutat es tot el que fa referència al “Mur” o la Gran Cicatriu com l’anomenen els alemanys. El mur de Berlín formava part de la frontera inter-alemanya i separava el Berlín Oest del Berlín Est. També va formar part de la República Democràtica Alemanya del 13 d'agost de 1961 al 9 de novembre de 1989. Almenys 86 persones van morir a mans de les forces de seguretat de l'RDA mentre intentaven fugir cap a l'Oest. Altres fonts parlen d'un mínim de 238 morts, incloent-hi els morts en accident. Llegeixo a Internet les següents característiques del mur:



Les instal·lacions constaven, segons informacions del Ministeri de Seguretat de l'RDA de primavera de 1989, dels elements següents:


·         41,91 km de mur "75" amb una alçada de 3,60 m
·         58,95 km de mur construït amb plaques de ciment amb una alçada de 3,40 m.
·         68,42 km de tanca de filferro amb una alçada de 2,90 m, com a "element barrera davanter".
·         161 km de rases.
·         113,85 km de tanca senyalitzadora.
·         186 torres de control.
·         31 posts de comandament.


De la frontera de 156,4 km de llarg, 43,7 km eren a Berlín Est i 112,7 km a Postdam. 63,8 km del recorregut es trobaven en zones edificades, 32 km en zones boscoses i 22,65 km en terreny obert. 37,95 km del mur eren a tocar d'un riu o d'un llac.


Un altre dels punts d’interès es el Memorial en memòria dels jueus assassinats a Europa. també conegut com a Holocaust-Mahnmal o Monument de l'Holocaust, és un monument que recorda als jueus víctimes de l'Holocaust.


El nostre apartament estava just al costat d’aquest memorial que consta d’una estructura de 2.711 blocs de formigó, que ocupa 20.000 metres quadrats, obra de l'arquitecte nord-americà Peter Eisenman. Un centre d'informació, al soterrani, detalla els morts amb noms i cognoms i amb breus biografies.

No cal dir que les visites a la Porta de Brandenburg, el CheckPoint Charlie, l’Alexander Platz han estat obligades.

El dissabte a la nit desprès de recórrer el prop d’un quilòmetre i mig del mur dels graffitis, varem tenir l’oportunitat de visitar la cúpula del Parlament Alemany (Bundestag)


La cúpula que es va afegir durant les reformes de Norman Foster s'ha convertit en una atracció turística de primer nivell i en un símbol de la ciutat La cúpula. Té un diàmetre de 40 metres i una alçada de 23,5 i pesa 800 tones.] La seva carcassa d'acer consta de 24 nervis verticals en intervals de 15 graus, 17 anells horitzontals amb una distància entre ells d'1,65 metres i una superfície de vidre de 3.000 metres quadrats. Pel seu interior pugen en espiral dues rampes en extrems oposats de la planta circular. Aquestes rampes tenen uns 1,8 metres d'ample i 230 metres de llarg. Permeten pujar i baixar a un mirador que s'aixeca a 40 metres sobre el nivell del sòl. El punt més alt de la cúpula està a 47 metres.


També varem gaudir de la gastronomia alemanya, i ho varem fer en un local no típicament berlinès sinó en una cerveseria a l’estil de Münich on entre ball i cervesa ens varem cruspir unes quantes salsitxes del país.


I per no gaire més va donar aquesta visita llampec a una de les capitals europees més importants per historia i cultura. Auf Wiedersehen


Comentaris