EL DELTA DEL RIU DELS 9 DRACS (DELTA DEL MEKONG)

El Delta del Mekong (Delta del riu dels 9 dracs) és la regió del sud-oest del Vietnam on desemboca el riu Mekong que neix a l’Himalaia i mor al Mar de la Xina Meridional. Té 4350 kms i es el riu més llarg del sud-est asiàtic.
El curs superior del riu, que transcorre per terres xineses, és salvatge. Com que ha de salvar un desnivell de 4.500 metres, hi ha salts d'aigua, pendents molt pronunciats, ràpids i gorges profundes. La segona meitat del recorregut del riu ja és més tranqil·la, perquè només li cal baixar 500 metres. En aquest trajecte el riu fa de frontera entre Myanmar i Laos i també entre Laos i Tailàndia. En aquest tram el riu també forma ràpids quan passa per Cambodja i salts d'aigua a Laos: el cabal que es precipita en aquestes cascades, conegudes amb el nom de Cascades de Khone és superior a qualsevol altre salt d'aigua del món. Quan arriba al Vietnam el riu es divideix en nou braços amb múltiples ramificacions, per la qual cosa forma un delta amb una extensió de 40.000 km² i uns 320 quilòmetres de canals navegables. La superfície coberta per l'aigua varia en funció de l'estació de l'any.
  Barca del Mekong

El Mekong és fonamental per a l'economia del sud-est asiàtic, perquè proporciona aliment a uns cent milions de persones. Els immensos arrossars de la regió, enriquits pel llim que porta el riu, permeten fer tres collites l'any. A més del cultiu, la pesca també és una activitat important. Cada any es capturen 1.300.000 tones de peix, entre els quals hi ha un peix gat gegant, que està en perill d'extinció a causa de la sobreexplotació.

L'activitat humana que es desenvolupa als marges del riu és molt destacable. Pel riu hi transiten tot tipus d'embarcacions, des de transbordadors amb passatgers fins a vaixells de mercaderies.
Recentment, el Delta del Mekong ha estat nomenat com a Tresor Biològic.

Ens hi arribem en una sortida organitzada pel mateix hotel de Ho Chi Minh. Dos dies amb hotel inclòs i els trasllats per uns 45$ per persona son realment una ganga. La veritat es però que podíem haver-ne prescindit i al final del viatge conclourem que era la part menys vistosa de tot el que hem fet. De tota manera val a dir que ho hem viscut bé i realment hem pogut copsar l’activitat frenètica que el riu comporta.
En el viatge fem amistat amb la Gràcia i l’Alex, una parella de Sabadell amb qui passarem aquests dos dies entre arrossars, mercats flotants i activitats diverses a les que ens porta el guia de l’excursió.
Dormim en un hotel senzill però correcte de Can Tho la capital del Delta. Aquesta ciutat té vora un milió i mig d’habitants.
 La Paqui passejant pel Mekong

Sens dubte l’estrella del “tour” es el Mercat Flotant de Cai Rang. Aquest mercat es un autèntic batibull de compradors i venedors enmig del riu. Una activitat frenètica, que podem veure en primera persona. El mercat es agrícola o sigui que no hi espereu trobar altre cosa que no siguin fruits del camp. Cada barca porta un pal on hi ha inserides les fruites i verdures que s’hi poden comprar.
 Mercat de Cai Rang
Venedora del Mercat de Cai Rang



Comentaris