3 RUTES PER LA CERDANYA. PRIMERA RUTA: LA VALL DE LA LLOSA

Quatre dies a la Cerdanya, molt ben acompanyats per en Marcel i la Dolors, ens han ajudat a descobrir uns paratges meravellosos i alguns d'ells desconeguts com la Vall de la Llosa i la Vall d'Eyne. L'altre ruta Les Gorges de Carançà ja la coneixíem però varem repetir amb molt de gust perquè els nostres amics en poguessin gaudir.

La Vall de La Llosa.

 
Mostra


La Vall de La Llosa es una vall d'alta muntanya, la més salvatge de la Cerdanya, però també una de la més boniques.
Els cims que l'envolten son propers als 3000 m. La vall ha estat des de sempre un pas natural d'entrada a la Cerdanya, essent una important via de comunicacions i ruta comercial especialment a l'època en que els transports es feien a peu. No cal dir que també fou una important ruta de contraban de mercaderies amb la veïna Andorra.


Antigament hi havia un castell del que no s'en tenen noticies fins a mitjans del Segle XIII, aquest castell a l'Edat Mitjana era molt important perquè controlava el pas cap a Andorra i vigilava també el camí de la indústria de ferro que es trobava a la vall.
També cal esmentar la presència d'una ermita de la que ja no en queda pràcticament res. Estava dedicada a la Mare de Déu del Àngels de la LLosa. L'actual ermita podria ser en els seus orígens l'església parroquial del terme del castell i que estava dedicada a Santa María.
Hi havia també un conjunt de masos dels que actualment nomes es habitat el de Cal Jan.
Una farga formada per una foneria de mineral de ferro i el taller del ferrer constituïa una de les activitats industrials de la vall.




Un dels punts mes bonics i molt assequible es el Salt del Molí, si arriba fàcilment i si el temps ho permet i la temperatura de l'aigua no espanta, t'hi pots donar un bon bany.
Nosaltres no varem arribar fins a la Cabana dels Esparvers, perquè tampoc era aquest el nostre objectiu, tan sols voliem fer una passejada per descobrir aquesta meravella i guardar-nos el repte per més endavant.



T





Comentaris